IZLOŽBA

Greatest *hits projektnog izvještavanja

Izložba na humoristični način prikazuje svakodnevicu provedbe projekata, administrativnu stranu i komunikaciju koja nam se ponekad čini nadrealnom. Neke od situacija su karikirane, a neke su doslovno prenesene kako smo ih dobile od organizacija koje su nam se javile. Možete li prepoznati razliku?

*pokazivač iznad svakog plakata će ga uvećati radi jasnijeg pregleda

Iz rubrike: Ni Hegel se ne bi posramio ove rasprave o ontološkom statusu "publikacije".

Transparentna javna nabava nam je važna. Mnogi naši projekti upravo i jesu antikorupcijski, prokazuju zloupotrebe položaja i pozivaju na transparentnije upravljanje javnim novcem. No, kada dođe do toga da moramo raditi javnu nabavu za... bandove koji će nastupiti na koncertima u klubu, voditelja programa kluba koji taj program provodi već deset godina ili govornika na tribini koji je ujedno autor knjige na čijoj smo promociji, malo nam se zavrti u glavi.

"Poštovana, elemente EU vidljivosti potrebno je isticati gdje god je to moguće na sav promo materijal koji se obraća zainteresiranim skupinama i/ili široj javnosti."

Ponekad nije važno postignuće, nisu važni ni premašeni indikatori, nije važno ni kada se na nekoj aktivnosti dogode vanserijske suradnje, pomaci, unapređenje programa za korisnike, ponekad je jedino važno elemente EU vidljivosti isticati gdje god je to moguće.

Revni suradnici u provedbi budno će pratiti opravdanost svake stavke pa tako dovesti u pitanje i opravdanost troška za stolne svjetiljke. Što li je to? Pitanje uređenja interijera, estetike, javnim novcem? Ne, bio je potres, skele su na zgradi, nema danjeg svjetla i ništa se ne vidi, organizaciji trebaju lampe da zaposlenici mogu funkcionirati. Sreća tu je pravilnik o zaštiti na radu koji to podržava i lampe su odobrene!

Sve do najmanjeg detalja treba dokazati! Par stotina kuna lekture teksta treba opravdati izjavom lektora da je odradio lekturu, a da bismo se u to i uvjerili treba priložiti i tekst prije i poslije lekture. Nabava za lektora, autorski ugovor, obračunska lista drugog dohotka, izvod s banke, JOPPD obrazac, finalni lektoriran proizvod ponekad jednostavno nisu dovoljni.

Osnovno nepoznavanje računovodstva, pravilnika o radu, neoporezivih naknada moglo bi dovesti do toga da suradnik za praćenje projekta pokuša osporiti dio paušalne naknade za prijevoz u recimo, dane godišnjeg odmora, iako je i to krivo, paušalna naknada za prijevoz je upravo to - paušalna i čim ste dan ili dva išli na posao u datom mjesecu imate pravo na mjesečni pokaz. Matematika postaje viša u momentu gdje se u mjesecu od 22 radna dana spori onaj jedan - koji je službeni državni praznik. Ne brinite, trošak je u konačnici priznat i opravdan :-)

Ništa se ne prepušta slučaju pa ni samorazumljivost.

Ovdje slika zaista govori više od riječi.